Сучасна школа: ерудит проти інтелектуала

Сучасний світ ставить дошколярів зовсім інші, ніж у минулому столітті, вимоги. Сьогодні потрібні не «гвинтики» для єдиного суспільного механізму, а творчі особистості, здатні самостійно приймати рішення. На формування такої особистості і спрямована робота більшості західних освітніх систем.


До слова, сучасні підходи до навчання більш природні для дітей. Принаймні, їдучи на Захід, наші школярі досить швидко адаптуються до навчання в місцевій школі, зате, повернувшись на батьківщину, відчувають, часом, серйозні проблеми.

— Причина в тому, що зміст освіти і форми навчання в українських школах і зарубіжних істотно відрізняються, — вважає голова Асоціації керівників шкіл м. Києва Людмила ПАРАЩЕНКО. — У нашій школі дитина із самого початку потрапляє в досить жорстке формування — клас, у якому вона зазвичай навчається усі шкільні роки. Для всіх учнів цього класу, відповідно до нашого стандарту класно-урочної системи, передбачений єдиний набір різних предметів, змінювати який ніхто не має права.

На Заході усе цілком інакше. Учень сам складає індивідуальний навчальний план, сам вибирає навчальні предмети. У зв’язку з цим на кожному уроці він потрапляє в нову групу: на математиці він сидить з одними, на історії — з іншими і так далі. Тому дитина, яка йде навчатися в ту систему, повинна мати певні особистісні навички — уміння планувати свою роботу, самоорганізацію і комунікабельність. Інакше їй складно вступати в міжособистісні стосунки і працювати в команді.

Коментарі

Гарно оформлено блог, але треба трохи відредагувати розміри гаджетів, щоб вони вміщались у панель, або змінити розмітку блогу, щоб розміри гаджетів та віджетів не були мікроскопічними.
Гарні та цікаві матеріали, але бажано вказувати на джерела, звідки ви берете матеріали, адже ви поважаєте авторські права.
Захоплює та тішить ентузіазм, з яким ви взялись вести блог. Щиро бажаю вам великої кількості зацікавлених читачів, а блогу довгого життя!
D.Kir каже…
На Заході цікавий підхід до шкільного навчання. Вважаю, було б непогано впровадити (експерементально хоча би) в українській старшій школі. Ввести обов'язковий набір базових предметів (по мінімально необхідній кількості годин на тиждень) - а деяку частину навчальних годин дозволити старшокласникам обирати самостійно.
Взаємодія школи і сім'ї у вихованні дітей на сьогоднішній час є дуже актуальною. Тема мого блогу дуже подібна. Ми однодумці.
jezy каже…
Західна школа має не менше проблем, ніж наша. Звичайно, там виховують дітей у дусі індивідуалізму, щоб кожен випускник зміг знайти свою миску супу. Ми виховуємо учнів у хворому суспільстві, для якого щоденний лозунг "Гроші, гроші...". Ми відійшли від колективізму, але не прийли до західних цінностей.
Наталія каже…
Сьогодні дуже актуальною є тема взаємодії школи та сім'ї. не залежно чи це західна школа чи ні, але у будь -якій школі є проблеми, які потрібно вирішувати. На цю тему можна сперечатися і сперечатися. Молодець! гарно оформлено Блог!
Дякую Наталочко. Я розумію цю проблему як ніхто, адже неповна сімя - це теж проблема.
Хочу висловити подяку Маргариті Вячеславівні за підтримку і натхнення у роботі із блогами. Прислухаюсь до ваших рекомендацій.
D.Kir- я з вами цілком погоджусь, бо багато предметів є зайвими для наших школярів.
Ігор Миколайович, а може ми співпрацюватимемо?!!!!!!
Юрій Андрійович,ваші слова у коментарі- справді глобальна проблема сучасності. Питання такого характеру варто обговорювати, але покращення його реалізації зовсім нікудишнє.

Популярні дописи з цього блогу

Школа й сучасний світ